Μάθετε περισσότερα για τους κιρσούς

590 368 sv1925

Τι είναι;
Κιρσός είναι η διάταση και ανεπάρκεια μιας επιφανειακής φλέβας των κάτω άκρων. Οι βαλβίδες που έχουν οι φλέβες ανεπαρκούν και η ροή του αίματος αντί να γίνεται από τα κάτω άκρα προς την καρδιά γίνεται αντίθετα (παλινδρόμηση).

Προκαλείται έτσι στάση  του αίματος στα κάτω άκρα, διάταση των φλεβών και ελικοειδής πορεία χαρακτηριστική των κιρσών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το παρακάτω video.

Τι συμπτώματα προκαλούν
Συνήθη συμπτώματα είναι το βάρος, το πρήξιμο, η φαγούρα και οι νυκτερινές κράμπες. Σε προχωρημένα στάδια ένας κιρσός μπορεί να πάθει επιπολής φλεβική θρόμβωση.

Πως γίνεται η διάγνωση
Λόγω της επιφανειακής τους θέσης στο δέρμα των κάτω άκρων οι κιρσοί γίνονται εύκολα αντιληπτοί απο τον ασθενή. Ο αγγειοχειρουργός με την αντικειμενική εξέταση μπορεί να διακρίνει το είδος και την έκταση της φλεβικής ανεπάρκειας. Συνήθως για τη διάγνωση χρειάζεται η εκτέλεση μιας έγχρωμης υπερηχογραφίας (Triplex) με την οποία θα εντοπισθούν τα σημεία της βαλβιδικής ανεπάρκειας.

Μικρά τριχοειδή αγγεία του δέρματος ονομάζονται ευρυαγγείες ή τηλαγγειεκτασίες και δεν πρέπει να συγχέονται με τους κιρσούς. Πολλές φορές συνδέονται μέσω διατιτραινουσών φλεβών με τα κύρια φλεβικά στελέχη και γιαυτό είναι αναγκαίος ο έλεγχος τους με έγχρωμη υπερηχογραφία (Triplex) η φορητό Doppler.

Η έγχρωμη υπερηχογραφία έχει κυρίως ένδειξη στην διάγνωση των κιρσών, οπου δείχνει τα σημεία της βαλβιδικής ανεπάρκειας και τις ανατομικές παραλλαγές του κιρσού. Η εξέταση γίνεται συνήθως σε όρθια θέση και ο αγγειοχειρουργός μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια την έκταση και τη βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας. O τρόπος εξέτασης φαίνεται στο παρακάτω video.