ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 360 160 Ελληνική Φλεβολογική Εταιρεία

 

 

UEMS_2

Η μελέτη και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων ανήκει κυρίως στην ειδικότητα της αγγειοχειρουργικής, όπως προβλέπει το σχετικό  ΦΕΚ 98Α/1989 που καθορίζει το περιεχόμενο της ειδικότητας. Παρ’ όλα  αυτά διάφορες άλλες ειδικότητες, κυρίως στην επαρχία, καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως φλεβική θρόμβωση, φλεβικά έλκη κάτω άκρων, κιρσούς, ευρυαγγείες κλπ. Η θεραπευτική προσέγγιση του κάθε ιατρού ποικίλει ανάλογα με την βασική του ειδικότητα και το βαθμό εκπαίδευσης που έχει πάνω στις φλεβικές παθήσεις.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά υπάρχει και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα σε μερικές από αυτές να υπάρχει εξειδίκευση ή ακόμα και ειδικότητα Φλεβολογίας. O ευρωπαϊκός οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση και καθορισμό του επιπέδου ιατρικής φροντίδας στις χώρες μέλη  είναι η UEMS (Union Europeenne de Medecins Specialistes). Oπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της:

UEMS represents over 1.6 million medical specialists in all the different specialties. It also has strong links and relations with European Institutions (Commission and Parliament), the other independent European Medical Organisations and the European Medical / Scientific Societies.

 By its agreed documents, UEMS sets standards for high quality healthcare practice that are transmitted to the Authorities and Institutions of the EU and the National Medical Associations stimulating and encouraging them to implement its recommendations.’

Πρόσφατα, μετά από πρωτοβουλία  εκπροσώπων στην UEMS τεσσάρων ειδικοτήτων (αγγειοχειρουργικής, χειρουργικής, δερματολογίας και ακτινολογίας) σχηματίστηκε η κοινή επιτροπή Φλεβολογίας  (Multidisciplinary Joint Commitee- Phlebology) με σκοπό να συντονίσει και επιβλέψει την εκπαίδευση στη Φλεβολογία σε ευρωπαικό επίπεδο.
Η Ελληνική Φλεβολογική Εταιρεία συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή με εκπροσώπηση στο συμβούλιο της ΜJC-Phlebology (κκ. Σ. Βασδέκης, Δ. Χριστόπουλος ) καi στις διαδικασίες που γίνονται για ευρωπαικές εξετάσεις Φλεβολογίας.

Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, μπορούν να ενημερώνονται από την προσωρινή ιστοσελίδα της  UEMS MJC-Phlebology και από τη σελίδα των μελών της Ελληνικές Φλεβολογικής Εταιρείας